Sokobanja je atraktivno i poznato turističko mesto, sa odličnom klimom i povoljnim uslovima za odmor, zabavu i oporavak.

Istovremeno, živahna varoš, bogati kulturno-istorijski i prirodni sadržaji omogućavaju kvalitetno ispunjeno slobodno vreme. Blizina auto puta Beograd – Niš omogućava dobru saobraćajnu povezanost sa svim krajevima zemlje.

Kako doći u Sokobanju?

U Sokobanju se dolazi autoputem od Beograda ka Nišu – na dvestotom kilometru se skreće kod Aleksinca i dalje nastavlja put kroz živopisnu klisuru Bovansku klisuru.

Sokobanja se nalazi na 400 metara nadmorske visine. Klima je umereno kontinentalna. Obilje lekovitog bilja, zdrava hrana i odsustvo industrije čine Sokobanju pravom ekološkom oazom.

Planine koje je okružuju, izuzetna ruža vetrova i velika koncentracija negativnih jona, čine da vazduh u Sokobanji i okolini „miluje“ pluća i okrepljuje ceo organizam. Bronhitis, bronhijalna astma, astma… uspešno se leče i to kako inhalacijom, tako i samim boravkom u prirodi.

Pored vazduha, Sokobanja obiluje i termalnim vodama temperature od 28 – 46 stepeni, koje blagotvorno deluju na koštano – zglobni, ali i na nervni sistem.

Banjsko kulturno leto počinje 1. maja i traje do kraja septembra. U tom periodu Sokobanja obiluje događajima: berba lekovitog bilja na Rtnju – Sveti Jovan Biljober. Etno manifestacija „Zlatne ruke“ sa izložbom tradicionalnih jela, suvenira i rukotvorina iz našeg kraja, Međunarodni bijenale eko karikature, Međunarodni festival – Prva harmonika, foto izazov – izložba fotografija, prolećni festival cveća, dečiji vašar, izložba knjiga, skup bajkera, sportski festival „Avgust u avgustu sa takmičenjima u basketu, fudbalu, tenisu, odbojci… svakodnevni koncerti, pozorišne predstave, književne večeri…

Sokobanja ne bi bila to što jeste da nema njenih poznatih izletišta: kanjon reke Moravice, Pećina, Lepterija, Sokograd, Hajduk Veljkova pećina, vidikovac Popovica, Borići, Vrelo, Izvor Moravice, Sesalačka pećina sa jezercetom, etno kutak Grudonjska vodenica.

Tu su još i izletišta Park šuma, Banja Jošanica sa svojim lekovitim izvorima i crkvom iz 14. veka, Vrmdžanski grad i jezero.

Prirodne lepote planine Ozren sa mnoštvom  izletišta, izvorišta planinske vode, ali i uređenim turističkim sadržajima – sportski tereni, jezero sa pastrmkom, 11 m visok vodopad Ripaljka, Kalinovica, Kamen ljubavi, jahanje ponija i magarića, Manastir Svetog Arhangela Gavrila koji su podigli Jermeni vraćajući se sa boja na Kosovu 1389.g., Tatomirov grad i Devojačka stena…

Veliki broj vrlo živopisnih priča i legendi vezan je za mnoge od ovih lokaliteta, a njihov obilazak sa našim vodičima idealan je način da se sa njima upoznate.